Metaal

METAAL, EEN VEELZIJDIG MATERIAAL

 

Metaal wordt beschouwd als een edel, duurzaam en personaliseerbaar materiaal dat aan verschillende uitdagingen beantwoordt. Staal en aluminium bieden net tal van troeven om tegemoet te komen aan de milieu-eisen van de levenscyclus van een gebouw. Metaal is identificeerbaar in een oogopslag, doet de waarde van het gebouw stijgen door er zonder meer een moderne en hoogwaardige stempel op te plaatsen.

Robuust

Door de robuustheid van het metaal zijn de onderhoudswerkzaamheden in het plenum geen verplichting meer, met name met de metalen tegels bijvoorbeeld. De tegels kunnen talloze keren worden afgenomen zonder ook maar de minste schade te lijden tijdens de onderhoudswerkzaamheden.

Tegelijkertijd kunnen door de mechanische eigenschappen van het staal lichte en soepele draagstructuren worden vervaardigd waardoor men aan bewoonbare oppervlakte wint.

Recyclebaar, gerecycled en duurzaam

Staal is 100% recyclebaar zonder verandering van zijn eigenschappen en zonder stortkosten. Het wordt overigens als het meest gerecyclede materiaal ter wereld beschouwd.

Aluminium vergt slechts 5% van de energie die nodig is voor zijn aanvankelijke vervaardiging.
Deze 2 materialen kunnen dus oneindig worden gerecycled.
Bovendien zijn ze tevens zeer corrosiebestendig. Deze laatste eigenschap verlengt de levensduur van bekleed staal met meer dan 25 jaar.

Naast de duurzaamheid van het metaal kunnen staal en aluminium gemakkelijk worden teruggewonnen dankzij een perfect georganiseerde sector. Daardoor kan de volledige ontmanteling rendabeler verlopen.

Wat de sortering betreft heeft staal het voordeel van zijn magnetische eigenschappen waardoor het gemakkelijk van afvalstoffen en huisvuil kan worden gescheiden. Door de gescheiden ophaling van oud ijzer kan het optimaal in het fabricageproces worden opgenomen. De gerecyclede inhoud van het staal van onze plafonds wordt op circa 16% geraamd.

Duurzaam

Dankzij de systemen van corrosiebescherming, metaalcoating (galvanisatie) of beschildering behoudt staal zijn eigenschappen gedurende de hele levensduur van het bouwwerk. Deze weerstand wordt versterkt door een in de oven gepolymeriseerde polyesterlak met een zeer goede uv- en krasbestendigheid.

Als voornaamste bestanddeel van de metalen draagconstructie verleent dit materiaal aan de constructie een opmerkelijk lange levensduur. Aluminium is dan weer ongevoelig voor vochtigheid, zon en temperatuur.